Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından öne çıkan Balıkesir; rüzgâr, biyokütle, biyogaz, güneş enerjisi ve jeotermal enerji üretimi açısından güçlü bir potansiyele sahiptir.
İl, rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına uygun bir coğrafyada bulunmakla birlikte, biyogaz ve biyokütle yatırımları için bol miktarda ve kalori değeri yüksek tarımsal ve hayvansal atık kapasitesine sahiptir.
Türkiye’deki rüzgâr enerjisi yatırımlarının yaklaşık %12,04’ü Balıkesir’de yer almaktadır. Bu yatırımların hepsi faal durumda olup 1.401,65 MW kurulu güç kapasitesine sahiptir. Yapım aşamasındaki rüzgâr enerjisi yatırımlarının toplam kurulu güç kapasitesi 25,80 MWm' dur. Toplam kurulabilecek güç kapasitesi yaklaşık 14.000 MW olarak tespit edilmiştir.
Biyokütle enerjisi üretimi için tarımsal ve hayvansal atıklar, orman ürünleri ve atıkları ile endüstriyel atıklar potansiyel kaynak olarak kullanılmaktadır. Balıkesir’de yoğunlukla yetiştirilen buğday, çeltik, ayçiçeği, mısır ve kanola gibi tarla bitkilerinin atıkları sahip oldukları yüksek kalori değeri bakımından biyokütle yatırımları için büyük potansiyel arz etmektedir.
Biyogaz; artık organik maddelerin anaerobik fermantasyonu sonucu açığa çıkan, renksiz, kokusuz, havadan hafif, metan ağırlıklı bir gaz karışımıdır. İlde yaygın olarak gerçekleştirilen büyükbaş hayvan besiciliği, süt sığırcılığı, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve kanatlı sektörü atıkları biyogaz için önemli bir kaynak oluşturmaktadır.
Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) verileri kullanılarak Balıkesir ili için hazırlanan haritaya göre yatay düzleme düşen yıllık global radyasyon değeri 1.422 kWh/m² olarak belirlenmiştir. Güneş enerjisi yatırımı için oldukça önemli olan güneşlenme faktörü bakımından Sındırgı, Altıeylül, Karesi, İvrindi, Burhaniye, Ayvalık ve Gömeç ilçeleri yatırıma uygun bölgelerdir.
İlde yenilenebilir enerji üretim için gerekli türbin, jeneratör ve kanat imalatı yatırımları öncelikli yatıırımlar arasında olup 5. Bölge teşvikleri uygulanmaktadır. Bu destek yenilenebilir enerji ekipmanlarının yerel düzeyde üretilmesini sağlamakta olup, milli üretimi desteklemektedir.